Hieronder staan de initiatieven die volgens de Kleine keus in 2016 een bijdrage van DFHouten hebben gekregen:

- Wilde bramen in Houten

- PetitJoli duurzaam donkere dagen door

- Help de weidevolgels

 

 

Wilde bramen in Houten

Ronald Verbeek heeft 500 euro gekregen voor de materialen die nodig zijn om 130 meter wilde bramenstruiken aan te planten. Door op het luchtballonoplaadveld bramen te laten groeien, verrijkt dit gebied wat biodiversiteit betreft (niet enkel de flora, maar ook bijen en vlinders profiteren) en mensen worden meer bij de (eetbare) natuur betrokken. De Houtsense bevolking krijgt zo een plek waar bramen kunnen en mogen worden geplukt. In de huidige tijd verdwijnen er in Houten steeds meer bramenstruiken. Recent zijn twee plekken waar je kon plukken richting het Goy en bij de volkstuinen in de oksel verdwenen. Door bramenstruiken te planten kan oud en vooral jong de feestelijke plukactiviteit beleven en vervolgens van dit heerlijke fruit kunnen smullen. Ronald onderzoekt momenteel met wie hij het onderhoud kan delen. 

 

PetitJoli duurzaam donkere dagen door

petitPetitJoli is een winkel voor 2ehands merkkleding voor kinderen en dames in het Oude Dorp van Houten. Zij zit sinds september met veel plezier in een nieuw pand aan de Vlierweg. Alleen de buitenkant van de winkel straalde nog niet. Met steun van het DuurzaamheidsFonds Houten is nu ook de buitenverlichting energiezuinig op orde gebracht. Voor de eigenaars Anneke Tel en Talitha van Veen is duurzaamheid een belangrijk ideaal voor hun winkelconcept. Ze willen graag goede kleding een tweede kans geven, en zo zuinig omgaan met grondstoffen. Vanuit die gedachten hebben ze ook plannen ontwikkeld voor de etalage en de lichtbakken. De verlichting van het nieuwe pand moest helemaal vernieuwd worden. Vanuit de filosofie van duurzaamheid was led-verlichting de beste oplossing. Het DuurzaamheidsFonds Houten ondersteunt dit initiatief met een bijdrage van 375 euro.

  

Help de weidevolgels

gruttoDe Werkgroep Weidevogelbescherming Houten, een onderdeel van de Milieu Werkgroep Houten helpt met ongeveer 60 vrijwilligers de weidevogels door nesten en jongen te beschermen bij werkzaamheden van boeren. Zij zoeken de nesten op in de weilanden en op maisakkers en markeren deze. De boer kan vervolgens om deze gemarkeerde nesten heen werken. Er is echter meer nodig om de weidevogels in onze omgeving te behouden. De werkgroep wil met hun nieuwe actie dat 8 boeren op het eiland van Schalkwijk meer doen waaronder het aanpassen van hun maaibeheer, minder koeien in één wei en minder bemesting. De boer heeft daar extra werk aan en heeft minder inkomsten. Voor het broedseizoen 2017 heeft de werkgroep voor deze maatregelen ruim €4.500 door crowdfunding bij elkaar gekregen. DFHouten heeft 500 euro bijgedragen.

 

 

 

Welk project wordt Groene Keus 2018? Stem ook mee! https://t.co/b93cx08oFP
RT @Natuurvroeger: De aanvragen voor fruitbomen gesubsidieerd door @DFHouten en @gemHouten, stromen binnen vanuit het dorp Houten, maar oo…