Hieronder staan de initiatieven die volgens de Kleine groene keus 2016 een bijdrage van DFHouten hebben gekregen:

- PetitJoli duurzaam donkere dagen door

- Help de weidevolgels

- Symposium Fairtrade en duurzaamheid dd 21 januari 2017

- Wilde bramen in Houten

Er kunnen in 2017 weer nieuwe projecten worden ingediend.

 

PetitJoli duurzaam donkere dagen door

petitPetitJoli is een winkel voor 2ehands merkkleding voor kinderen en dames in het Oude Dorp van Houten. Zij zit sinds september met veel plezier in een nieuw pand aan de Vlierweg. Alleen de buitenkant van de winkel straalde nog niet. Met steun van het DuurzaamheidsFonds Houten is nu ook de buitenverlichting energiezuinig op orde gebracht. Voor de eigenaars Anneke Tel en Talitha van Veen is duurzaamheid een belangrijk ideaal voor hun winkelconcept. Ze willen graag goede kleding een tweede kans geven, en zo zuinig omgaan met grondstoffen. Vanuit die gedachten hebben ze ook plannen ontwikkeld voor de etalage en de lichtbakken. De verlichting van het nieuwe pand moest helemaal vernieuwd worden. Vanuit de filosofie van duurzaamheid was led-verlichting de beste oplossing. Het DuurzaamheidsFonds Houten ondersteunt dit initiatief met een bijdrage van 375 euro.

  

Help de weidevolgels

gruttoDe Werkgroep Weidevogelbescherming Houten, een onderdeel van de Milieu Werkgroep Houten helpt met ongeveer 60 vrijwilligers de weidevogels door nesten en jongen te beschermen bij werkzaamheden van boeren. Zij zoeken de nesten op in de weilanden en op maisakkers en markeren deze. De boer kan vervolgens om deze gemarkeerde nesten heen werken. Er is echter meer nodig om de weidevogels in onze omgeving te behouden. De werkgroep wil met hun nieuwe actie dat 8 boeren op het eiland van Schalkwijk meer doen waaronder het aanpassen van hun maaibeheer, minder koeien in één wei en minder bemesting. De boer heeft daar extra werk aan en heeft minder inkomsten. Voor het broedseizoen 2017 heeft de werkgroep voor deze maatregelen ruim €4.500 door crowdfunding bij elkaar gekregen. DFHouten heeft 500 euro bijgedragen.

 

Symposium Fairtrade en duurzaamheid 

wwinkelOp 21 januari is het symposium Fairtrade en duurzaamheid gehouden, georganiseerd door de Wereldwinkel Houten in het kader van haar 25 jarig bestaan. Met dit symposium wil de wereldwinkel fairtrade en duurzaamheid in Houten en de regio breed onder de aandacht te brengen om het bewustzijn over eerlijke handel en duurzaamheid in Houten te vergroten. “Waarom is fairtrade nog niet de normaalste zaak van de wereld?”. Dat is de centrale vraag waarover het gesprek is gehouden tussen fairtrade en duurzame ondernemers. DFHouten steunt het symposium met 500 euro.

Het symposium werd door meer dan 300 enthousiaste bezoekers bezocht. Een aantal jonge bevlogen ondernemers uit de duurzame en fairtrade sector zijn geïnterviewd, waaronder Jens Kok van Dopper, Tara Scally, namens de Schone Kleren Campagne, Jos Cozijnsen van Goodfibrations- webshop voor duurzame en fairtrade kleding en Bert Jongsma, directeur van Fair Trade Original. Ook Hans Docter (Directie Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Agnes Mulder (Tweede Kamerlid CDA) kwamen ruim aan het woord en hebben veel vragen uit het publiek beantwoord. Hans Docter verving Minister Ploumen die echt op het laatste moment moest afzeggen. Vier leerlingen van Het Houtens hadden een mooie en indringende rap op het thema gemaakt en die grote indruk maakte op het publiek. Aan het slot van het programma werden 8 medewerkers van de wereldwinkel Houten die al vanaf het begin bij de wereldwinkel betrokken zijn in het zonnetje gezet door wethouder Jocko Rensen. Klik hier voor een reportage van omroep Houten over het symposium.

 

Wilde bramen in Houten

Ronald Verbeek heeft 500 euro gekregen voor de materialen die nodig zijn om 130 meter wilde bramenstruiken aan te planten. Door op het luchtballonoplaadveld bramen te laten groeien, verrijkt dit gebied wat biodiversiteit betreft (niet enkel de flora, maar ook bijen en vlinders profiteren) en mensen worden meer bij de (eetbare) natuur betrokken. De Houtsense bevolking krijgt zo een plek waar bramen kunnen en mogen worden geplukt. In de huidige tijd verdwijnen er in Houten steeds meer bramenstruiken. Recent zijn twee plekken waar je kon plukken richting het Goy en bij de volkstuinen in de oksel verdwenen. Door bramenstruiken te planten kan oud en vooral jong de feestelijke plukactiviteit beleven en vervolgens van dit heerlijke fruit kunnen smullen. Ronald onderzoekt momenteel met wie hij het onderhoud kan delen. 

Hebt u een duurzaam idee voor Houten? Groene Keus 2017 is van start gegaan https://t.co/HcgskloPpk