Tussen 3 november en 13 november 2020 kon u hieronder op uw favoriete initiatief stemmen. Het initiatief dat de meeste stemmen heeft de Groene Keus 2020 gewonnen en krijgt de Groene Keus trofee van 2020..
Op zaterdag 14 November is via omroep Houten met een videouitzending bekend gemaakt dat Natuuronderwijs op de Vijfwal , een initiatief van basisschool Ridderspoor de Publieksprijs heeft gewonnen met 1211 stemmen. Het juryrapport is hier te downloaden.
De stemuitslag is hieronder te zien.
Welk Initiatief moet de Groene Keus 2020 winnen?
Bloei-proef-doe tuinen . Saskia Hagendoorn vraag aan DFHouten 5000 euro om moestuinen te maken in de openbare ruimte, die door scholen worden onderhouden. Zij wil de biodiversiteit vergroten en kinderen en buurtbewoners bewust maken waar hun eten vandaan komt. Ze wekt samen OBS de Bijenkorf, Wellantcollege en wijkbewoners. Saskia wil als eerste naast de Bijenkorf een moestuin realiseren. Meer informatie en een filmpje ..
Energierijk komt naar je toe
EnergieRijk komt naar je toe. EnergieRijk Houten vraagt 1000 euro om i.s.m. De Krachtfabriek een opbouw en uitklaptafel op de KF bakfiets te maken zodat ERH de wijken in kan met het EnergieBespaarCafé op locatie en andere campagnes. Zo willen zij meer bewoners informeren over hoe je huis energiezuiniger kan worden.Meer informatie en een filmpje .
Gloeilampen uit de kringloop . Noppes, EnergieRijk Houten en Praxis vragen 2400 euro om gloeilampen uit de kringloop te halen. Kringloopwinkel Noppes verwijderd energie-onzuinige gloeilampen uit de verlichtingsarmaturen. Klanten die deze weer kopen, krijgen een tegoedbon voor een energiezuinige ledlamp, op te halen bij Praxis in Houten. Meer informatie en een filmpje .
Hoe bewust reis jij?
Jan Hogenraad vraagt 2400 euro om met Houtense bewoners in gesprek te gaan over hun reisgedrag binnen Houten. Zo wil hij bewoners bewust maken van de gevolgen van hun keuzes en naar oplossingen zoeken die Houten leefbaarder maken. Zijn doel is minstens 400 mensen te bereiken. Jan zoekt ook vrijwilligers voor dit project. Meer informatie en een filmpje .
Houtense daken kleuren groen .
Carl van Heijst en Inge Luyten vragen 6000 euro om een groepsaankoop voor groene daken te organiseren. Ze zorgen voor bouwkundige keuringen, korting, begeleiding en informatie zodat iedereen makkelijk zelf een groen dak kan leggen. Een groen dak is klimaatvriendelijk, isoleert, zorgt voor een waterbuffer en dragen bij aan biodiversiteit. Meer informatie en een filmpje .
Hybride verwarmen in Houten .
Fons Krosse vraagt 7500 euro om in een aantal bestaande Houtense woningen aan iedereen te laten zien hoe een nieuwe energiezuinige CVketel gecombineerd kan worden met een hybride- of ventilatiewarmtepomp of een (zonne)boiler. Zij houden Houten op de hoogte van hun eerste stappen naar gasvrij(er) wonen. Meer informatie
en een filmpje .
Kas buurtmoestuin de Buurtklaver .
De Buurtklaver vraagt 4000 euro voor een nieuwe grotere kas voor haar moestuin. Daar gaan zij met leerlingen van de Velduil en buurtbewoners biologische groente en fruit verbouwen. Het is de plek waar (school)kinderen terecht kunnen met hun vragen over de natuur en het verbouwen van voedsel. Meer informatie en een filmpje .
Leenbakfietsen in Houten .
De fietsersbond vraagt 2750 euro om twee leenbakfietsen gratis te leen aan te bieden aan alle Houtenaren. De auto gebruiken om grote spullen te vervoeren? Het kan duurzamer met een bakfiets! Bezorgdiensten doen dit al en kinderen verplaatsen per bakfiets is de gewoonste zaak ter wereld. Meer informatie en een filmpje .
Natuuronderwijs op de Vijfwal .
Basisschool Ridderspoor vraagt 2000 euro om met leerlingen een biodiverse tuin aan te leggen op de Vijfwal. Zijn gaan bloemen, struiken en boompjes planten wat de nodige vogels, insecten en kleine zoogdieren trekt. Dit levert een ideale omgeving op voor natuuronderwijs in de buitenlucht. Ieder jaar gaan ze een nieuw stuk van 10x15 meter aanleggen, zodat de tuin steeds groter wordt. Meer informatie en een filmpje .
Wormenhotels in de wijk .
Basisschool de Plantage vraagt 4000 euro om rond de school een aantal wormenhotels te plaatsen. Waarom groenafval ophalen en potgrond en plantenvoeding in de winkel kopen? Dat kan slimmer ! Met een wormenhotel maak je makkelijk met (tijger)wormen een superkwaliteit compost van groente, fruit- en etensresten. De school en buurtbewoners kunnen gebruik maken van de hotels. Meer informatie.
en een filmpje .
Totaal aantal stemmen: Eerste stem: Slaatste stem:
November 3, 2020 November 4, 2020 November 5, 2020 November 6, 2020 November 7, 2020 November 8, 2020 November 9, 2020 November 10, 2020 November 11, 2020 November 12, 2020 November 13, 2020 November 3, 2020 November 4, 2020 November 5, 2020 November 6, 2020 November 7, 2020 November 8, 2020 November 9, 2020 November 10, 2020 November 11, 2020 November 12, 2020 November 13, 2020