rk2Doelstelling:

De verouderde, energieverslindende lampen in de kerk worden vervangen door geavanceerde, duurzame LED verlichting. Het stroomverbruik van de huidige lampen bedraagt ca. 6800 KW op jaarbasis. Dit kan in het nieuwe lichtplan met 90% worden verminderd.


Over…

De toepassing van LED verlichting in monumentale kerken is zeer complex en daarom vrij zeldzaam. Er moet met een aantal aandachtspunten rekening gehouden worden, zoals de goede lichtsterkte, de kleurweergave, het voorkomen van verblinding, een eenvoudige bediening in verband met de vele vrijwilligers, de mogelijkheid om de lichtsterkte te beperken en met de warmte-afgifte van de armaturen. De totale investering voor dit plan bedraagt ca. € 31.000, - terwijl de jaarlijkse besparing op stroom- en vervangingskosten slechts € 850, - oplevert. Het doet dan ook een erg groot appèl op de financiën van de geloofsgemeenschap. Met een financiële bijdrage van het Duurzaamheidsfonds Houten hopen ze het LED-plan te kunnen gaan realiseren en het milieubewustzijn bij de parochianen te bevorderen. De realisatie van dit LED plan  zal zowel in de kerk als bij haar bezoekers zeker een Groen Licht doen opgaan.

De kerk heeft een gift gevraagd van € 10.000,- om dit project mogelijk te maken.

 

rk3

Initiatiefnemer:

Binnen de Houtense RK geloofsgemeenschap is de Werkgroep Groene Kerk actief om samen met de vele vrijwilligers concreet invulling te geven aan het begrip duurzaamheid. Dat gebeurt op vele fronten: op het gebied van energie, onderhoud en inkoop, maar ook op het gebied van bewustwording bij volwassenen en kinderen.