recyclekampioen3

De kampioenen op het veld worden nu ook kampioenen plastic recycling. Door plastic afval van Houtense sportverenigingen in te zamelen en lokaal om te smelten naar oa. sportmedailles kunnen we een bijdrage leveren aan het hoogwaardig hergebruiken van plastic, verminderen van de afvalstroom en bewustwording. Met hulp van De KrachtFabriek, de handjes van de deelnemers van Uitwerking, de kennis van TinkerinQ en Houtense sportverenigingen gaan we hiermee aan de slag.

 

recyclekampioen1Uitwerking

De Recycle Fabriek is een nieuw initiatief van De KrachtFabriek. De KrachtFabriek werkt samen met deelnemers van Uitwerking die het sportcomplex De Meerpaal schoonhouden. Samen willen zij de plasticflesjes en andere plastic wegwerpmaterialen gescheiden inzamelen en gebruiken als nieuwe grondstof waar nog prima nieuwe producten mee gemaakt kunnen worden.

Als pilot worden van het ingezamelde plastic eerst medailles gemaakt voor de sportverenigingen Hockeyclub Houten en de Houten Dragons. Op deze wijze zien de verenigingen en hun leden ook direct terug wat er met hun ingezamelde plastic gebeurd en welke mooie producten er nog van gemaakt kunnen worden. Ook wordt er gekeken of er mogelijkheden zijn voor leer-werktrajecten voor nieuwkomers of anderen deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt om in dit proces bij te dragen. Bedoeling is dat we in overleg met de Houtense sportverenigingen ook andere producten gaan ontwikkelen. De recyclefabriek vraagt 5000 euro van het Duurzaamheidsfonds Houten om de nodigde machines aan te schaffen.


recyclekampioen2Initiatiefnemer

De KrachtFabriek is een broedplaats van werkwillenden. De missie van De KrachtFabriek is om bij te dragen aan een transitie naar een meer humane en duurzame samenleving, door omgevingen te creëren waar werkwillenden in hun kracht komen. Dit doen zij door met elkaar ruimte en bedding te bieden aan iedereen die zou willen bijdragen (werkwillenden). In De KrachtFabriek kunnen deelnemers (inspirators) elkaar ontmoeten, helpen, motiveren, inspireren en uitdagen 

Voortgang

rf1De Recyclefabriek heeft op twee locaties plastic ingezameld. Bij sportcomplex de Meerpaal waren dit vooral plastic flessen (PET/PP), grootverbruik emmers en jerrycans (HDPE). Bij de Krachtfabriek zelf werd er ook andersoortige plastic ingezameld waaronder plastic wegwerpbestek (PS). Er zijn ook twee machines aangeschaft om het plastic te verwerken.

Het proces om van de plastic grondstof iets te maken is industrieel, zeer technisch en luistert erg nauw. Iedere plastic soort heeft verschillende eigenschappen en dient dus ook anders behandeld en verwerkt te worden. Alleen in de petfles zitten al drie verschillende soorten plastic (dop (PP), fles (PET) en etiket (LDPE)).

Deelnemers van Uitwerking (arbeidsmatige dagbesteding) zijn aan de slag gegaan om de soorten te scheiden, schoon te maken en te shredden. We zamelden veel plastic in bij zowel Hockeyclub Houten als HSV Houten Dragons, het was dan ook logisch om iets terug te doen voor hun. Al snel bedachten we om medailles te maken. Toen zij eindelijk het smeltproces onder de knie hadden kwam corona. De eerste bestellingen werden om die reden geannuleerd.

medaille kleinAnno februari 2021 wordt er nog niet echt gesport en blijven de medailles voorlopig nog even ongebruikt. Wel zijn er andere producten gemaakt, zoals een leuke opdracht gedaan voor theater aan de slinger. Plan is om meer producten te gaan ontdekken. Er zijn al stappen gezet met het bedrukken van teksten en andere vormen. Ook is het plan komend jaar nog verder de boodschap van het recyclen onder de aandacht brengen. NB: De producten van de Recycle Fabriek zijn ook te zien, te bewonderen en te koop bij Laden & Lossen. De winkel van de KrachtFabriek.