h2 aDe TechniekFabriek wil een workshop ontwikkelen voor basisschoolleerlingen over waterstof en brandstofcellen. Met behulp van een brandstofcel kan water worden omgezet in waterstof en zuurstof, waarbij elektriciteit wordt opgewekt. Er zijn al auto's die van deze techniek gebruik maken en de verwachting is dat dit in de toekomst een concurrent wordt van de elektrische auto. Het kan ook een waardevolle techniek zijn om elektriciteit op te slaan bijvoorbeeld op momenten dat zonnepanelen en windmolens meer stroom opwekken dan wordt gevraagd. 

 

h4Uitwerking

Onze kinderen krijgen de rekening van de vele onhandige, milieuonvriendelijke keuzes in het verleden. Als gevolg hiervan moeten ze zich niet alleen heel erg milieubewust gaan gedragen; ze zullen in de toekomst ook zelf allerlei nieuwe, duurzame technologische oplossingen moeten gaan ontwikkelen.

Op de TechniekFabriek gaan we demonstreren hoe je gedestilleerd water kunt omzetten in waterstof en zuurstof. Daarna gaan de basisschool kinderen dit zelf doen. We gebruiken de waterstof krachtbron voor het aandrijven van een zelf gemaakt autootje. Ook volgt er een uitleg over windenergie, zonne-energie en waterstof en over de technieken waarmee je het allemaal aan elkaar kunt koppelen en uitwisselen. We laten hen daarbij direct de resultaten zien.

Om het nog tastbaarder te maken willen de initiatiefnemers een kleine windmolen op het dak plaatsen, samen met zonnecellen. Led-schermen in het leslokaal laten dan continue de opbrengst zien.

De TechniekFabriek vraagt van DFHouten een bijdrage van 2700 euro voor de aanschaf van de nodige (les)materialen.

 

h3Initiatiefnemers

Stichting de TechniekFabriek verzorgt al sinds 2014 naschoolse activiteiten en geeft sinds enige tijd ook techniekonderwijs voor basisscholen in Houten. De TechniekFabriek heeft een breed aanbod aan cursussen en workshops voor de jeugd. Een flinke groep enthousiaste Houtense vrijwilligers ontwikkelt en geeft de workshops aan inmiddels al 600 leerlingen van 21 schoolklassen en 9 naschoolse groepen.