GroenDak Houten Foto6Inge Luyten legde een groen dak aan op haar schuur en maakte een timelapse-video van het proces, om zo andere Houtenaren te inspireren ook zelf een groendak aan te gaan leggen.

 

Inge Luyten kocht eind 2017 met haar partner een huis in de Velden. De afgelopen twee jaar hebben ze de stenen vlakte in de voor en achtertuin heringericht met planten, fruitbomen, struiken, een moestuin, compostbak en regenton. Langzaamaan komen er steeds meer vogels, vlinders, bijen, en zelfs een keer een kikker, in de tuin op bezoek.

In 2020 legde Inge een groen dak op haar schuurtje. Een groendak kent economische, ecologische en maatschappelijke voordelen. Zo zorgt een groendak voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit. Groendaken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze. 

Door het leggen van het groendak en hier een filmpje en foto's van op social media te verspreiden, hoopt Inge te laten zien dat een groendak leggen niet veel werk is en er heel mooi uitziet. Het filmpje werd inmiddels meer dan 17.000 keer bekeken.  Hier kun je het filmpje bekijken.

 

NB: Nieuwe aanvragen voor een groen dak bij DFHouten niet mogelijk

DFHouten krijgt met enige regelmaat nieuwe aanvragen van bewoners voor een groen dak. Mede omdat de gemeente Houten hier een regeling voor heeft draagt DFHouten niet bij aan nieuwe aanvragen. Bovendien zijn er al een flink aantal groene daken in Houten wat maakt dat dit voor Houten niet meer vernieuwend is. Zie ook deze pagina waarin staat waaraan aanvragen moeten voldoen.