KK2020 voedselschuurVan het Duurzaamheidsfonds Houten ontving Voedselschuur Eiland van Schalkwijk een gift om een voedseldroger aan te schaffen, bedoeld voor collectief gebruik. Het drogen van voedsel biedt mensen de gelegenheid overtollig fruit in de oogsttijd niet verloren te laten gaan. Bovendien kun je mensen bewust maken van de duurzaamheid van hun voedsel en verschillende manieren om dit te conserveren. Om zo min mogelijk energie te gebruiken is gekozen voor een zo zuinig mogelijke droogkast en zijn er zonnepanelen geplaatst op het dak.

De droogkast is door diverse mensen uit de omgeving van Schalkwijk volop in gebruik voor het drogen van: appels, peren, pruimen, druiven, perziken,  kiwi’s, courgettes en pompoenen. De gedroogde vruchten worden gebruikt in bijvoorbeeld granola, als snack of als tutti frutti in stoofschotels. Gedroogde groenten kun je later heel goed in soep gebruiken. Zo is er in de winter aanbod van zomerse producten, zonder dat die van ver ingevlogen moeten worden of in vriezers of koelingen bewaard hoeven te worden.