Hieronder staan de initiatieven die volgens de Kleine keus in 2017 een bijdrage van DFHouten hebben gekregen:

 

- Symposium Fairtrade en duurzaamheid dd 21 januari 2017

- De Poort-tuin

 

Symposium Fairtrade en duurzaamheid 

wwinkelOp 21 januari is het symposium Fairtrade en duurzaamheid gehouden, georganiseerd door de Wereldwinkel Houten in het kader van haar 25 jarig bestaan. Met dit symposium wil de wereldwinkel fairtrade en duurzaamheid in Houten en de regio breed onder de aandacht te brengen om het bewustzijn over eerlijke handel en duurzaamheid in Houten te vergroten. “Waarom is fairtrade nog niet de normaalste zaak van de wereld?”. Dat is de centrale vraag waarover het gesprek is gehouden tussen fairtrade en duurzame ondernemers. DFHouten steunt het symposium met 500 euro.

Het symposium werd door meer dan 300 enthousiaste bezoekers bezocht. Een aantal jonge bevlogen ondernemers uit de duurzame en fairtrade sector zijn geïnterviewd, waaronder Jens Kok van Dopper, Tara Scally, namens de Schone Kleren Campagne, Jos Cozijnsen van Goodfibrations- webshop voor duurzame en fairtrade kleding en Bert Jongsma, directeur van Fair Trade Original. Ook Hans Docter (Directie Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Agnes Mulder (Tweede Kamerlid CDA) kwamen ruim aan het woord en hebben veel vragen uit het publiek beantwoord. Hans Docter verving Minister Ploumen die echt op het laatste moment moest afzeggen. Vier leerlingen van Het Houtens hadden een mooie en indringende rap op het thema gemaakt en die grote indruk maakte op het publiek. Aan het slot van het programma werden 8 medewerkers van de wereldwinkel Houten die al vanaf het begin bij de wereldwinkel betrokken zijn in het zonnetje gezet door wethouder Jocko Rensen. Klik hier voor een reportage van omroep Houten over het symposium.

 

Poort-tuin 

tuinpoort  (2)

Buurtbewoners in de wijk de poorten hebben zelf een tuin aangelegd. De Poort-tuin heeft tot doel de wijk nog aantrekkelijker en duurzamer te maken en tegelijkertijd de sociale cohesie tussen oorspronkelijke bewoners en nieuwe (startende) bewoners te stimuleren. De Poort-tuin heeft een sociale en een educatieve functie voor de bewoners van de Poorten. In deze tuin kunnen mensen elkaar ontmoeten en dingen leren over de buurt, over de natuur en over de herkomst van ons voedsel. Daarnaast dient de tuin ook jong en oud te verbinden. Het initiatief is volledig gebaseerd op vrijwillige inzet en bijdragen. De bewoners hebben zelf de tuin aangelegd, een kleine financiële bijdrage gedaan en daar waar mogelijk is gebruik gemaakt van ingezameld materiaal van de buurtbewoners zelf. 

De gemeente heeft adoptie van de tuin door de bewoners mogelijk gemaakt. DFHouten steunt het project financieel waardoor de eigen financiële bijdrage van de bewoners beperkt is gebleven.