Hieronder staan de initiatieven die volgens de Kleine keus in 2017 een bijdrage van DFHouten hebben gekregen:

 

- Symposium Fairtrade en duurzaamheid dd 21 januari 2017

- De Poort-tuin

- Gereedschap voor Repaircafé Houten

- The Workshop

 

Symposium Fairtrade en duurzaamheid 

wwinkelOp 21 januari is het symposium Fairtrade en duurzaamheid gehouden, georganiseerd door de Wereldwinkel Houten in het kader van haar 25 jarig bestaan. Met dit symposium wil de wereldwinkel fairtrade en duurzaamheid in Houten en de regio breed onder de aandacht te brengen om het bewustzijn over eerlijke handel en duurzaamheid in Houten te vergroten. “Waarom is fairtrade nog niet de normaalste zaak van de wereld?”. Dat is de centrale vraag waarover het gesprek is gehouden tussen fairtrade en duurzame ondernemers. DFHouten steunt het symposium met 500 euro.

Het symposium werd door meer dan 300 enthousiaste bezoekers bezocht. Een aantal jonge bevlogen ondernemers uit de duurzame en fairtrade sector zijn geïnterviewd, waaronder Jens Kok van Dopper, Tara Scally, namens de Schone Kleren Campagne, Jos Cozijnsen van Goodfibrations- webshop voor duurzame en fairtrade kleding en Bert Jongsma, directeur van Fair Trade Original. Ook Hans Docter (Directie Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Agnes Mulder (Tweede Kamerlid CDA) kwamen ruim aan het woord en hebben veel vragen uit het publiek beantwoord. Hans Docter verving Minister Ploumen die echt op het laatste moment moest afzeggen. Vier leerlingen van Het Houtens hadden een mooie en indringende rap op het thema gemaakt en die grote indruk maakte op het publiek. Aan het slot van het programma werden 8 medewerkers van de wereldwinkel Houten die al vanaf het begin bij de wereldwinkel betrokken zijn in het zonnetje gezet door wethouder Jocko Rensen. Klik hier voor een reportage van omroep Houten over het symposium.

 

Poort-tuin 

tuinpoort  (2)

Buurtbewoners in de wijk de poorten hebben zelf een tuin aangelegd. De Poort-tuin heeft tot doel de wijk nog aantrekkelijker en duurzamer te maken en tegelijkertijd de sociale cohesie tussen oorspronkelijke bewoners en nieuwe (startende) bewoners te stimuleren. De Poort-tuin heeft een sociale en een educatieve functie voor de bewoners van de Poorten. In deze tuin kunnen mensen elkaar ontmoeten en dingen leren over de buurt, over de natuur en over de herkomst van ons voedsel. Daarnaast dient de tuin ook jong en oud te verbinden. Het initiatief is volledig gebaseerd op vrijwillige inzet en bijdragen. De bewoners hebben zelf de tuin aangelegd, een kleine financiële bijdrage gedaan en daar waar mogelijk is gebruik gemaakt van ingezameld materiaal van de buurtbewoners zelf. 

De gemeente heeft adoptie van de tuin door de bewoners mogelijk gemaakt. DFHouten steunt het project financieel waardoor de eigen financiële bijdrage van de bewoners beperkt is gebleven.

 

Gereedschap voor het Repaircafé Houten

repaircafeRepaircafé Houten is nu 6,5 jaar actief in Houten. In die 6,5 jaar zijn meer dan 3000 defecte spullen aangeboden waarvan er naar schatting 2000 konden worden gerepareerd of waarvoor een reparatieadvies kon worden afgegeven. In die tijd is het vrijwilligersbestand uitgegroeid tot meer dan 30 mensen. Bij het Repaircafé Houten zijn kundige vrijwilligers actief zoals elektrotechnici, naaisters, elektronici, ICT specialisten, een klokkenmaker en vrijwilligers die mechanische spullen zoals bijvoorbeeld fietsen kunnen repareren. Sinds september is Wijkcentrum Schoneveld de plek waar elke maand, behalve juli en augustus, Repaircafé Houten actief is. Vanuit de vrijwilligers kwamen vragen naar betere voorzieningen. Zo vroeg men naar meer licht op de werkplek en beter precisie gereedschap. De elektronici vroegen naar professionele soldeervoorzieningen en loeplampen. Omdat er regelmatig fietsen worden aangeboden was een statief handig om fietsen aan op te hangen, zodat eraan gewerkt kan worden zonder veel bukwerk. Het Duurzaamheidsfonds heeft een financiële bijdrage van 480 euro gegeven voor de aanschaf van de bovenstaande voorzieningen, welke inmiddels zijn aangeschaft.

 

The Workshop

Marja Macville van The Workshop heeft om een bijdrage gevraagd voor de aanschaf voor gereedschap. Het gereedschap wordt gebruikt voor een open atelier en verschillende workshops die dit jaar vanaf april 2017 gegeven zijn. De workshops zijn gegeven in een pand aan de Spoorhaag.
De activiteiten zijn gericht op hergebruik van materialen wat past binnen een duurzamere leefstijl. De filosofie van Marja is dat er materialen bespaard kunnen worden door mensen te laten ervaren dat oude spullen een nieuw leven kunnen krijgen. Mensen bewust maken van wat er bij het maken ervan komt kijken, verhoogt de waardering voor kwaliteit. Het helpt bij bewuster aankopen. Ook het zelf maken van iets schept een band met het vervaardigde, waardoor het langer gebruikt zal worden.