Vuurtoren centrale hal klein

Led lampen voor Cultuurhuis Schoneveld, Wijkcentrum de Vuurtoren, Enter en Centrum Markant.

Wat er aan vooraf ging

Welzijnsorganisatie 'van Houten & Co' heeft bij de Groene Keus van 2013 een project ingediend om 1.100 lampen in de wijkcentra Cultuurhuis Schoneveld, Wijkcentrum de Vuurtoren, Enter en Centrum Markant te vervangen door veel zuiniger Led-lampen. Het voorstel van ‘van Houten&co’ werd gehonoreerd voor een gift van 10.000 euro. Daarmee heeft DFHouten het project voor ongeveer 15% gefinancierd . Het project is inmiddels afgerond. De investering wordt in circa 6 jaar terugverdiend. Met het project wil van Houten & co inhoud geven aan haar duurzaam maatschappelijk ondernemerschap: zuinig en verantwoord gebruik van (maatschappelijke) middelen ten behoeven van de Houtense samenleving. Door de duurzame investering worden kosten bespaard en ontstaan meer kansen om bewoners initiatieven te ondersteunen.

 

Het resultaat is zichtbaar – en meetbaar!

Het mooie van de nieuwe Led-verlichting is dat je eigenlijk geen verschil ziet met voorheen. Led-verlichting wordt nog wel eens geassocieerd met koud blauw-wit licht, maar 'van Houten&co' heeft ervoor gekozen om dezelfde warme kleur wit toe te passen die de oude verlichting ook had. Zien we in deze vier panden nu alleen nog maar Led-verlichting? René Spelt: “Hoewel ‘van Houten&Co alles op Led had kunnen overzetten, hebben ze terecht ook met een bedrijfsmatig oog naar de verlichting gekeken. Zo is Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld deels nog voorzien van relatief nieuwe, ook heel zuinige, zogenaamde T5 TL-verlichting. Het zou zonde zijn om die nu al te vervangen”.

 

 

SchoneveldNiet eenvoudig

Volgens projectleider René Spelt van Ledgix was het niet altijd even eenvoudig om de bestaande verlichting te vervangen door Led. In Schoneveld moest er een hoogwerker in het gebouw geplaatst worden om in de hal bij de plafondlampen te kunnen. Op andere plekken was een deel van de lampen verbonden met de noodverlichting en zou deze niet goed samengaan met standaard Led-verlichting. “Dan kies je voor veiligheid en ga je op zoek naar een maatwerkoplossing”. Ook heeft Ledgix zelf dimbare Led-buizen laten ontwikkelen om aan de wensen van de opdrachtgever te kunnen voldoen.

 

Een lichtend voorbeeld

Directeur Willy Lageveen is trots op het project. "Op deze manier brengen we ons energieverbruik sterk terug en de besparing in euro’s die dat oplevert kunnen we weer stoppen in ons werk voor de Houtense samenleving. Een mooie win-win situatie."