In een nieuw te realiseren zaal willen de initiatiefnemers Theater aan de Slinger en College de Heemlanden de verlichting van zowel de zaal als de publieksruimte uitvoeren in LED.

Aanleiding

In de theaterzaal (300 stoelen) van Theater aan de Slinger is een grote variatie te zien van professionele- en amateurvoorstellingen, arthouse films en veel soorten verhuringen. Het theater valt op door de vele voorstellingen van Houtense bodem (dansscholen, toneelverenigingen, muziekschool etc.). De vraag is zo groot, dat één theaterzaal voor alle soorten voorstellingen, filmvertoningen en verhuringen te weinig is. Houten heeft behoefte aan een tweede zaal in het theater!

 

 

Doelstelling LED verlichting voor tweede zaal

De financiële investering is in het begin groter, maar door het lage energieverbruik van de LED-lampen wordt het milieu ontzien. Bij een gemiddeld gebruik van de zaal wordt er dagelijks al 96 kilogram minder CO2 uitgestoten. Op jaarbasis kan dit, afhankelijk van de frequentie van het gebruik, oplopen tot een vermindering van de CO2 uitstoot met ruim 25.000 kg (het verschil tussen halogeen- en LED verlichting).


Initiatiefnemer

Spaarzaam in de spotlights is een gezamenlijk initiatief van Theater aan de Slinger en College de Heemlanden.
 

Bijdrage DuurzaamheidsFonds

Leerlingen, professionele artiesten en amateurspelers staan straks ‘Spaarzaam in de spotlights’. Voor de grote financiële investering bij aanvang hebben de initiatiefnemers van het Duurzaamheidsfonds Houten een bedrag van 10.000 euro toegekend gekregen. Het fonds heeft daarbij als voorwaarde gesteld dat het geld wat de komende jaren wordt bespaard door de lagere energierekening moet worden besteed aan zuinige LED verlichting in de rest van het pand. Zo wordt het theater de komende tijd steeds energie-efficiënter. 

 

Realisatie

De nieuwe zaal bevindt zich op de tweede verdieping, in het verlengde van de bovenfoyer van het theater. Het was een theorielokaal dat gehuurd wordt door de Heemlanden. Van deze ruimte is een kleine theaterzaal gemaakt, geschikt voor films en voorstellingen met een kleiner publiek. De inschuifbare tribune maakt het overdag voor College de Heemlanden mogelijk er lessen in ‘college’ vorm te geven. Ook kan de Heemlanden er ook dramalessen verzorgen. Het zal een zaal zijn waar vele Houtenaren zullen genieten van voorstellingen en waar (amateur)artiesten en middelbare scholieren de gelegenheid krijgen te presenteren.

Vanaf januari 2016 beschikt Theater aan de Slinger over de gloednieuwe en multifunctionele Kleine Zaal op de tweede verdieping. De zaal beschikt over 92 comfortabele stoelen en een eigen foyer met bar. Tenminste drie avonden per week worden films en theatervoorstellingen van jong talent vertoond. College de Heemlanden huurt de zaal voor colleges en met de inschuifbare tribune is de zaal ook geschikt voor dramalessen.

Het is een grote besparing op grondstoffen en stroom, en voorkomt veel milieuonvriendelijk afval. Het aantal Watt dat nodig is om de Kleine Zaal te verlichten, is maar liefst 16 keer minder dan wanneer de zaal in traditioneel halogeen uitgevoerd zou zijn. De kostenbesparing wordt geherinvesteerd in LED lampen voor de grote zaal en de rest van het gebouw. In de grote theaterzaal is het zaallicht vervangen voor LED: per lamp van 200 watt naar 14,5 watt. Ook in de foyers zijn de lampen vervangen voor LED.