Hieronder staan de initiatieven die volgens de Kleine Groene Keus 2015 een bijdrage van DFHouten hebben gekregen:

- Buurzaamheid in de wijk Het Gilde

- De appelplukdagen, van 'boerderij Nieuw Slagmaat'.

- Drie informatieavonden over energiebesparing door het wijkinitiatief 'De Hoeven Energie'. 

- Een zonne-energie activiteit voor kinderen, van de 'Natuur Ondek Plek'. 

- Permacultuur en leven zonder afval

Ook in 2016 en 2017 kunnen projecten worden ingediend.

 

Buurzaamheid in de wijk Het Gilde

Foto website DFHHet fonds heeft met een kleine financiële bijdrage een avond “Buurzaamheid” mogelijk gemaakt. Op deze avond gingen 12 buren uit de wijk Het Gilde met elkaar in gesprek. Adviseur Kees Stap nam iedereen mee in de mogelijkheden je je woning comfortabeler en duurzamer kan maken. Technische informatie werd “levend” en goede wijn maakte de avond compleet. Enkele resultaten: het gasverbruik kon “zomaar” met 10% omlaag, offertes voor spouwmuurisolatie en HR++ glas zijn aangevraagd en ventilatiesystemen worden vervangen. Maatregelen die niet veel kosten én geen zooi opleveren in de woning. De stap tussen dromen en doen blijkt erg klein te zijn als je het op een leuke manier samen doet onder leiding van een deskundige adviseur. Ook zo’n avond meemaken met je buren? Neem dan contact op met Gerben Kamphorst: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. DFHouten droeg 230 euro bij aan deze activiteit.

 

Appelplukdagen 

appelplukdagDe eigenaren van boerderij Nieuw Slagmaatvragen een bijdrage van 500 euro voor een actie tijdens de door hen te organiseren appelplukdagen op 19/20 en 26/27 september 2015. Mensen die op de plukdagen langskomen met de advertentie uit het Groentje krijgen gratis een kilo appels. De boerderij is in het bezit van milieukeur en probeert op allerlei manieren duurzamer te werken. Tijdens de appelplukdagen kunnen mensen hun eigen appels plukken uit de boomgaard en krijgt men informatie over duurzamer boeren.
DFHouten steunt deze actie met 500 euro. Door de advertentie in het Groentje en de gratis appels komen meer Houtenaren in contact met duurzamere voedselproductie en wat daarbij komt kijken.

Er zijn veel bonnen ingeleverd; uiteindelijk is aan 698 mensen een kilo gratis appels uitgedeeld.

 

Informatieavonden energiebesparing

DeHoevenEnergieLogo 01 grootpnghoeven team

 

 

De Hoeven Energie is een wijkinitiatief om gezamenlijk met, voor en door de bewoners van De Hoeven projecten te organiseren, die betrekking hebben op duurzaam wonen, energiebesparing, kostenbesparing en verhoging van het wooncomfort. De Hoeven Energie organiseert drie avonden waarop bewoners kennis/informatie en inzicht krijgen over verduurzaming van hun huis en afspraken kunnen maken over gezamenlijke verbeteracties. Het DuurzaamheidsFonds Houten steunt dit initiatief met 285 euro voor de onkosten van de avonden en een banner om bewoners op de avonden te attenderen.

Op de eerste bewonersavond kwamen 50 bezoekers, waarvan een flink aantal heeft aangegeven een warmtescan te willen van hun woning of hun CV te laten optimaliseren. Ook de tweede avond van 18 januari 2016 is goed bezocht, ca 70 bezoekers. De derde informatieavond op 21 maart 2016 over energie opwekken werd wederom georganiseerd in het Wellantcollege. Veel bewoners en geïnteresseerden kwamen af op de informatie over warmtepompen en zonnepanelen. Bovendien riep het ook weer extra interesse op voor de andere activiteiten op het gebied van de warmtescan, cv-optimalisatie en isolatie. Meer informatie over deze avond is hier te lezen. Op de website van De Hoeven Energie zijn ondertussen ook verslagen te lezen over wat er tot nu toe is gebeurd in de wijk op het gebied van vloerisolatie en cv-optimalisatie.

 

Zonne-energie activiteit voor kinderen 

Kgk2015 NOPDe Natuur Ontdek Plek organiseerde op woensdagmiddag 13 januari 2016 een activiteit over zonne- en windenergie voor 22 kinderen in de basisschoolleeftijd. De aanwezige kinderen en hun ouders, een aantal vrijwilligers van het NME, een medewerker van Houten en Co en Omroep Houten kregen uitleg over zonne-energie. De kinderen maakten een zonnebloem met zonnecel, waarvan de bloem gaat draaien zodra er zon of fel licht op de zonnecel schijnt. Na de pauze maakten de kinderen een windmolen, die ze buiten in de wind zijn gaan testen. De kinderen hebben een leerzame, actieve middag gehad. Omroep Houten heeft een filmpje gemaakt, daar zijn de zonnebloemen en windmolens in actie te zien. Het Duurzaamheidsfonds droeg 52 euro bij aan deze activiteit.