sollyschuinMet het educatieve Solly systeem komen kinderen al op jonge leeftijd in contact met de wereld van duurzame energie. Samen met Solly en zijn vriendjes ervaren kinderen hoe het is om zelf energie op te wekken en leren ze over de mogelijkheden van duurzame energie. Door op een actieve en speelse manier te ontdekken, onderzoeken en ontwerpen worden de kinderen gemotiveerd hun bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Zo werkt Solly samen met de kinderen aan een nieuwe, groene generatie. Groen Zonnig Houten en Het Solly Systeem BV willen het educatief pakket Solly introduceren op alle basisscholen in Houten.

 sollyDidactischHet Solly systeem

De basis van het Solly systeem bestaat uit verschillende speel-robots die energie kunnen opwekken, verplaatsen, opslaan en verbruiken. Solly is de zon-etende robot die zonnestralen eet met de zonnepanelen in zijn mond. De energie die Solly opvangt kan door andere robots weer gebruikt worden. De robots werken samen in één systeem.

Omdat de robots met de computer kunnen worden uitgelezen gaat het ontdekken hand in hand met een computerprogramma die bij het pakket zit. Het programma komt met (digitale) documentatie, een account en een educatief computerspel. Op hun eigen Solly-account krijgen kinderen meer inzicht in het opwekken van groene energie. In het computerspel gaan kinderen zelf een dorre planeet tot leven wekken, waarbij ze ook veel leren over natuur en biologie. Het spel is zo opgebouwd dat kinderen gemotiveerd worden om naast het computerspel ook te gaan ontdekken in de werkelijke wereld. Het Solly systeem dat aankomend schooljaar uitkomt leert kinderen meer over verduurzaming, is kerndoeldekkend voor Natuur en Techniek . Klik hier voor meer informatie over het Solly systeem.

Groen Zonnig Houten en Het Solly Systeem BV vragen een bijdrage van 7.320 euro aan DFHouten om dit project mogelijk te maken. De andere helft van de projectkosten wordt met crowdfunding bijeen gebracht. Wilt u bijdragen? klik hier.

 

sollyplaneetvisuallangInitiatiefnemers

Groen Zonnig Houten werkt samen met Het Solly Systeem BV om dit duurzame project op te zetten. Groen Zonnig Houten introduceert sinds 2011 zonnepanelen in Houten. Inmiddels zijn er 530 huizen van zonnepanelen voorzien en ook een school en een bedrijf. Het Solly Systeem BV ontwikkelt lesmateriaal met als doel om kinderen meer te leren over duurzame energie. 

 

Voortgang

In het schooljaar van 2016-2017 is de Solly leskist als pilot opgenomen in het aanbod van Buitenwijs als ‘Houtens specifiek product’. Er zijn 3 Solly leskisten, die de hele schoolperiode zijn uitgeleend. Er hebben 8 scholen gebruik gemaakt van de Solly leskist: de plantage, de zevensprong, de fontein, de zonnewijzer, aventurijn, het mozaik, de boogerd en de van harte school. In totaal hebben 14 verschillende leerkrachten de sollyles gegeven en hebben 406 kinderen er plezier van gehad! De kinderen pakken de les snel op, soms sneller dan de leerkracht. Het is wel nodig voldoende tijd te nemen om de les voor te bereiden waarbij de handleidingen online te vinden zijn. Solly heeft ook filmpjes waarin het systeem wordt uitgelegd.

Ook voor het komende schooljaar zijn de Solly-leskisten weer beschikbaar voor scholen. De kisten zijn gecontroleerd en geactualiseerd. Solly is nog niet volgeboekt.