daglogoEen duurzame toekomst…, daar gaan we samen naartoe. Maar hoe ziet die toekomst eruit? Wat is er voor nodig? Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? Wat kun en wil je zelf doen? Of samen met je buren? En wie zou je daarbij kunnen helpen? Praat, denk en doe mee op de Inspiratiedag Energie voor Houten.  

De inspiratiedag vond plaats op zaterdag 9 december 2017 in het Houtens (Kruisboog 1, Houten) van 12.30 uur tot 17.00 uur. De dag biedt een afwisselend programma met (interactieve) lezingen, workshops, films, stemrondes en een markt. Allemaal rond het centrale thema: samen naar een duurzame toekomst. Foto's van deze dag kunt u hier vinden.

 

Inbreng van experts én deelnemers

filmhtnExperts van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hebben onderzocht hoe die duurzame toekomst er voor de gemiddelde Nederlander uitziet. Als we 'van het gas af' moeten, kunnen we dan nog autorijden? Wat betekent dit voor jouw woning, vakantie en de boodschappenmand? Op de Inspiratiedag Energie voor Houten delen deze experts hun bevindingen en betrekken de deelnemers hierbij.

De gemeente Houten heeft laten onderzoeken wat er nodig is om alle energie die verbruikt wordt in Houten ook lokaal duurzaam op te wekken. Hierover is een film gemaakt, die tijdens de Inspiratiedag Energie voor Houten voor het eerst getoond wordt. U kunt meedenken over wat er moet gebeuren en hoe we dat gaan doen.

 

Houtense Initiatieven

hoeven teamInspiratie is ook te halen bij vele Houtense initiatieven. Zij vertellen wat zij al doen voor een duurzame toekomst van Houten. Laat u door hen inspireren! U kunt bij deze initiatieven aanhaken. Of misschien heeft u zelf een vernieuwend idee en wilt u hiermee aan de slag? Ook dan is de Inspiratiedag Energie voor Houten interessant voor u. Houtenaren die al ervaring hebben, helpen graag bij het opzetten van nieuwe projecten.  

Tijdens deze middag wordt ook bekend gemaakt welke initiatieven in 2017 gesteund worden door DFHouten. Het initiatief dat de meeste publieksstemmen heeft gekregen, wordt extra in het zonnetje gezet. Deze winnaar van de Groene Keus 2017 wordt tijdens de Inspiratiedag bekend gemaakt.

 

Programma

12.30 uur Duurzame markt (doorlopend tot einde programma). Kom kijken wat Houtense initiatieven en andere aanbieders van duurzame producten en diensten u kunnen bieden.

13.30 uur Welkom door wethouder Michiel van Liere en dagvoorzitter Petra Boom

13.45 uur Presentatie ‘De toekomst tegemoet, Consumeren in 2050’ door Andries van der Broek (Sociaal en Cultureel Planbureau) en Kees Vringer (Planbureau voor de Leefomgeving). Zij nemen de deelnemers mee naar hoe onze duurzame toekomst eruit zou kunnen zien. Het publiek praat mee via stemkastjes.

14.30 uur Workshop ronde 1 (kies bij binnenkomst). 

15.00 uur Workshop ronde 2 (kies bij binnenkomst)

In de twee workshops rondes kun je:

• Meer te weten komen wat je zelf kan doen om energie te besparen of te verduurzamen.

• Advies krijgen wat je kunt doen als je een duurzaam idee hebt.

• Meepraten over jouw duurzame toekomst in Houten.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende workshops

15.30 uur De Groene Keus 2017 en bekendmaking publiekswinnaar met Gijs van Kuik (Duurzaamheidsfonds Houten), Mathieu Meijer (Eneco) en Michiel van Liere.

16.00 uur Afsluiting

Tot 17.00 uur Borrel en markt

 

Aanmelden

Deelname aan de Inspiratiedag Energie voor Houten is gratis. Wij stellen het wel op prijs als u zich van tevoren aanmeldt. Dat kon tot en met 8 december. U maakt dan kans op een energie-bespaarpakket (worden uitgereikt op de dag zelf). Én u bent verzekerd van een plaats op de inspiratiedag.

Bent u vergeten uzelf aan te melden of besluit u op het laatste moment langs te komen? Dat kan! Niet alle programma-onderdelen hebben een beperkt aantal plaatsen. U maakt dan echter geen kans op het energie-bespaarpakket. 

 

5 jaar DuurzaamheidsFonds Houten

Het duurzaamheidsfonds Houten (DF Houten) stimuleert de verduurzaming van Houten. Dat doet het fonds door Houtenaren financieel te steunen bij hun duurzame initiatieven. Inmiddels alweer 5 jaar! Reden om eens uitgebreider stil te staan bij de verduurzaming van Houten. Daarom organiseert DF Houten, in samenwerking met de gemeente Houten, de Inspiratiedag Energie voor Houten.