2018 11 17 15 55 44r

Zaterdagmiddag 17 november jl. vond de uitreiking van de Groene Keus 2018 plaats in College de Heemlanden in Houten. Tijdens de vrolijke bijeenkomst werd ook bekendgemaakt welke andere initiatieven financieel worden ondersteund door het Duurzaamheidsfonds. Wethouder Hilde de Groot vertelde over de ambities van de gemeente voor het halen van de klimaatdoelstellingen, maar ook de hobbels die ze voor zich ziet. Winnaar van de Groene Keus 2018 werd het project ‘Tuin der Tuinen’.

 

 

Een gevarieerd publiek van een kleine 100 jongere én oudere verduurzamers verzamelde zich ’s middags in de aula van de Heemlanden. Onder hen bekende winnaars van voorgaande jaren zoals Ronald Verbeek (van de wilde bloemen langs de rondweg) en de Rooms-Katholieke kerk in Houten (met de led-verlichting). Leerlingen van de Heemlanden toonden hun werkstukken over duurzame energie en één van de docenten vertelde over de verduurzamingsplannen van de school.

In de aula stond een twaalftal stands waar mensen hun activiteiten presenteerden. Dagvoorzitter Hans Gommer leidde het publiek lichtvoetig door het plenaire programma langs een grote diversiteit aan Houtense duurzame initiatieven.

 

2018 11 17 15 26 43r

Hilde de Groot vertelde over haar eerste vijf maanden als wethouder duurzaamheid en de ambities van het college voor de komende jaren. Zij vroeg het publiek mee te denken over de vraag hoe alle inwoners van Houten op een goede manier bij de energietransitie betrokken kunnen worden.

Hoogtepunt van de middag was de bekendmaking van de winnaar van de Groene Keus trofee. Die eer viel te beurt aan “de Tuin der Tuinen”, een initiatief van bewoners van de Tuinen. Zij wisten maar liefst 1155 van de totaal 2578 stemmen te verwerven.

Gijs van Kuik, voorzitter van het Duurzaamheidsfonds Houten, meldde dat er voldoende geld beschikbaar is om alle zeven goedgekeurde projecten financieel te ondersteunen. Ook is er nog budget voor de Kleine Keus: ideeën die met €500,- op weg geholpen kunnen worden. Houten kan komend jaar dus weer een stukje duurzamer worden.

2018 11 17 16 02 03r