GK2020 vijfwal 1

De kinderen van OBS Ridderspoor gaan de directe omgeving van de school biodiverser maken. De vijfwal, die direct aan de school grenst, wordt omgetoverd tot een plek met en voor verschillende planten en dieren. Het wordt de ideale plek voor natuuronderwijs in de buitenlucht. De kinderen zijn zelf de bedenkers en uitvoerders van de natuurontwikkeling.

Klik hier voor een filmpje van het initiatief.

 

Willen de kinderen en leerkrachten nu naar buiten voor natuuronderwijs, dan is een flinke fietstocht (of autorit) nodig om bij interessante plekken te komen. In de directe omgeving van de school is vooral gras te vinden en veelal dezelfde bomen. Daardoor zijn er weinig insecten en andere dieren te vinden. De kinderen gaan dit probleem aanpakken. Zij maken plannen om een deel van de vijfwal opnieuw in te richten. Per jaar ontwikkelen de kinderen een stuk van ongeveer 10 bij 10 meter. Zo ontstaat er een meerjarig project waarin de kinderen van Ridderspoor natuur ontwikkelen. Ook dragen zij zorg voor het onderhouden van het groen en maken zij verblijven voor insecten en vogels. Als de natuur in het voorjaar gaat groeien en bloeien is het de ideale plek voor natuuronderwijs. En dat direct naast het schoolplein.

Basisschool Ridderspoor vraagt 2000 euro aan het DuurzaamheidsFonds Houten voor de aanschaf van gereedschappen voor kinderen en de eerste planten. Daarnaast bedenken en ontwerpen de kinderen een informatiebord, waarop zij uitleggen waarom de vijfwal opnieuw wordt ingericht en hoe de school dit inzet voor natuuronderwijs. 

 

GK2020 vijfwal 2Initiatiefnemer

Tim de Bruin, leerkracht groep 6 op basisschool Ridderspoor heeft onderhand toestemming gekregen van de gemeente om dit project uit te voeren.

 

 

GroenDak Houten Foto6Inge Luyten legde een groen dak aan op haar schuur en maakte een timelapse-video van het proces, om zo andere Houtenaren te inspireren ook zelf een groendak aan te gaan leggen.

 

Inge Luyten kocht eind 2017 met haar partner een huis in de Velden. De afgelopen twee jaar hebben ze de stenen vlakte in de voor en achtertuin heringericht met planten, fruitbomen, struiken, een moestuin, compostbak en regenton. Langzaamaan komen er steeds meer vogels, vlinders, bijen, en zelfs een keer een kikker, in de tuin op bezoek.

In 2020 legde Inge een groen dak op haar schuurtje. Een groendak kent economische, ecologische en maatschappelijke voordelen. Zo zorgt een groendak voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit. Groendaken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze. 

Door het leggen van het groendak en hier een filmpje en foto's van op social media te verspreiden, hoopt Inge te laten zien dat een groendak leggen niet veel werk is en er heel mooi uitziet. Het filmpje werd inmiddels meer dan 17.000 keer bekeken.  Hier kun je het filmpje bekijken.

 

NB: Nieuwe aanvragen voor een groen dak bij DFHouten niet mogelijk

DFHouten krijgt met enige regelmaat nieuwe aanvragen van bewoners voor een groen dak. Mede omdat de gemeente Houten hier een regeling voor heeft draagt DFHouten niet bij aan nieuwe aanvragen. Bovendien zijn er al een flink aantal groene daken in Houten wat maakt dat dit voor Houten niet meer vernieuwend is. Zie ook deze pagina waarin staat waaraan aanvragen moeten voldoen.  

 

KK2020 voedselschuurVan het Duurzaamheidsfonds Houten ontving Voedselschuur Eiland van Schalkwijk een gift om een voedseldroger aan te schaffen, bedoeld voor collectief gebruik. Het drogen van voedsel biedt mensen de gelegenheid overtollig fruit in de oogsttijd niet verloren te laten gaan. Bovendien kun je mensen bewust maken van de duurzaamheid van hun voedsel en verschillende manieren om dit te conserveren. Om zo min mogelijk energie te gebruiken is gekozen voor een zo zuinig mogelijke droogkast en zijn er zonnepanelen geplaatst op het dak.

De droogkast is door diverse mensen uit de omgeving van Schalkwijk volop in gebruik voor het drogen van: appels, peren, pruimen, druiven, perziken,  kiwi’s, courgettes en pompoenen. De gedroogde vruchten worden gebruikt in bijvoorbeeld granola, als snack of als tutti frutti in stoofschotels. Gedroogde groenten kun je later heel goed in soep gebruiken. Zo is er in de winter aanbod van zomerse producten, zonder dat die van ver ingevlogen moeten worden of in vriezers of koelingen bewaard hoeven te worden.

 

 

 

kinderrrkledingruilen

Wat doe je met kinderkleding die nog goed is, maar je deze niet meer kan gebruiken omdat je kind eruit gegroeid is? Precies, dan ga je dat ruilen! Ruilen is duurzaam en zo krijg je zonder extra kosten toch weer ‘nieuwe’ kleding, dus het is ook nog eens goed voor je portemonnee. In juni 2020 heeft Erica Elberse een ruilpunt opgezet en begon kinderkleding aan huis te ruilen.

Kinderkleding Ruilpunt Houten groeide alleen uit zijn voegen en wilde gaan ruilen op locatie. Hiervoor waren materialen nodig zoals kledingrekken, kledingbakken, schoonmaakspullen, koffie en thee en ook voor de ruimte moet huur betaald worden. Er zijn ook flyers gedrukt om meer bekendheid kunnen geven aan het Kinderkleding Ruilpunt Houten. Met steun van het Duurzaamheidsfonds Houten zijn deze zaken aangekocht.

Iedere maand is het nu mogelijk om kinderkleding te ruilen in de Krachtfabriek. Op afspraak kunnen ouders/verzorgers daar terecht. De ruilers leveren een tas met kinderkleding in en gaan met een gevulde tas ‘nieuwe’ kleding naar huis. 

laden en lossen

De Krachtfabriek heeft de PopUp Store ‘Laden en Lossen’ aan de Passage 132 op het Rond opnieuw ingericht. 

Uitwerking

De pop-up store bestaat 5 jaar. Birgitte Paffen van de Krachtfabriek ontwierp en begeleidde de nieuwe inrichting geïnspireerd op Retuna in Zweden waar 14 shops-in-shops met gerecyclede spullen zoals: meubels, fietsen, boeken, planten, kleding, en elektronica, worden aangeboden. De renovatie heeft plaatsgevonden tijdens de Corona-sluiting. DFHouten heeft financieel bijgedragen aan de inrichting. De vernieuwde winkel opende haar deuren op vrijdag 22 mei 2020. De vele bezoekers waren erg enthousiast over de nieuwe inrichting.

 

recyclekampioen3

De kampioenen op het veld worden nu ook kampioenen plastic recycling. Door plastic afval van Houtense sportverenigingen in te zamelen en lokaal om te smelten naar oa. sportmedailles kunnen we een bijdrage leveren aan het hoogwaardig hergebruiken van plastic, verminderen van de afvalstroom en bewustwording. Met hulp van De KrachtFabriek, de handjes van de deelnemers van Uitwerking, de kennis van TinkerinQ en Houtense sportverenigingen gaan we hiermee aan de slag.

 

h2 aDe TechniekFabriek wil een workshop ontwikkelen voor basisschoolleerlingen over waterstof en brandstofcellen. Met behulp van een brandstofcel kan water worden omgezet in waterstof en zuurstof, waarbij elektriciteit wordt opgewekt. Er zijn al auto's die van deze techniek gebruik maken en de verwachting is dat dit in de toekomst een concurrent wordt van de elektrische auto. Het kan ook een waardevolle techniek zijn om elektriciteit op te slaan bijvoorbeeld op momenten dat zonnepanelen en windmolens meer stroom opwekken dan wordt gevraagd. 

 

GK2020 hybride 2In de wijk Het Hout en in veel andere woningen in Houten zijn verwarmingsketels aan vervanging toe. Tegelijkertijd moet Nederland gasvrij worden. Maar het is nog niet zo eenvoudig om helemaal van het gas af te gaan. Daarom willen enkele bewoners een tussenvorm in hun huis uitproberen met een verwarmingssysteem dat een latere gasloze installatie eenvoudig mogelijk maakt en nu zoveel mogelijk gas bespaart.

Hier kun je een filmpje bekijken over het initiatief

GK2020 DakenGroem 3Wat ziet u liever wanneer u neerkijkt op een dak: grijze kiezelstenen of groene plantjes? Wij kiezen voor het laatste! 

Een groen dak zorgt voor betere dak isolatie, waardoor het binnenklimaat aangenamer wordt. Een groen dak draagt ook bij aan klimaatvriendelijk bouwen en betere hemelwater spreiding.

 

 Hier kunt u een filmpje vinden van dit initiatief.

 

 

 

   


 

GK2020 ErijkBakf 3

EnergieRijk Houten is er voor informatie over en hulp bij het energiezuiniger maken van alle woningen in Houten. Met de bakfiets kunnen ze campagnes promoten, in gesprek gaan met wijkbewoners en pop-up EnergieBespaarCafés op locatie organiseren. Dit kan tijdens buurtfeesten, evenementen, braderieën, markten, bij speeltuinen of andere gelegenheden, overal waar Houtenaren samenkomen. Zo kunnen meer inwoners op een laagdrempelige manier kennismaken met de activiteiten van EnergieRijk Houten en informatie krijgen over isoleren, duurzame energie opwekken, energie besparen en alles wat te maken heeft met het energiezuiniger maken van de woning. Het Mobiele Energiecentrum komt naar je toe in Houten!

Hier is een filmpje van het initiatief te zien.