thuisafgehaald

In september 2017 zijn wij met behulp van het Duurzaamheidsfonds Houten extra aan de slag gegaan met de duurzaamheidsaspecten van het delen van maaltijden. Bij onze werkzaamheden in de gemeente Houten lag tot dat moment de nadruk op de sociale aspecten.

De duurzaamheidsaspecten van Thuisafgehaald zijn:

  1. Tegengaan van voedselverspilling en een duurzamer, gezonder eetpatroon
  2. Energiebesparing en waterbesparing
  3. Bewustwording en gedragsverandering
  4. Een gezondere leefomgeving: in de zin van grotere verbondenheid tussen buurtbewoners, wat bijdraagt aan algemeen welzijn.

Tijdens de projectperiode 01-09-2017 tot 01-09-2018 zijn er 2340 maaltijden gedeeld en 2466 ontmoetingen gerealiseerd.

Er is ook een THT-diner georganiseerd:
Jaarlijks gooien mensen ongeveer 50 kg voedsel per persoon in de prullenbak. Om daar aandacht voor te vragen organiseerde Thuisafgehaald op 27 januari 2018 het THT-diner in Schoneveld. Tijdens dit THT-diner serveerden we gerechten gemaakt van producten die eigenlijk weggegooid zouden worden omdat de THT-datum bijna verstreken is. Restaurants en winkels kunnen deze producten niet meer verkopen en daarom hebben wij deze bedrijven in Houten gevraagd om hun etenswaar voor het THTdiner beschikbaar te stellen. En met succes! De Albert Heijn Oude dorp, Hoogvliet, Turkse supermarkt Benjamin en de Natuurwinkel Houten deden mee. Er was plek voor 50 deelnemers en het diner zat nog voor het einde van de inschrijving al helemaal vol. 4 thuiskoks van Thuisafgehaald bereidden met veel aandacht een zeer divers en uitgebreid 3- gangenbuffetdiner.

 

Gedragsverandering en bewustwording is vergroot:
- We hebben 2 filmpjes kunnen maken over Thuisafgehaald. Het doel van deze filmpjes is het aantal koks verhogen en zo ook de impact van maaltijddelen.
- Thuisafgehaald bakjes
In de praktijk gebruikt men bakjes die snel zoek raken, waardoor afhalers hun bakjes kwijt raken, de thuiskok uiteindelijk voor het bakje moet zorgen en er wegwerpbakjes worden gebruikt. Wij hebben 20 glazen bakjes met een sticker met het logo van Thuisafgehaald ontwikkeld. Iedere nieuwe thuiskok die zich in Houten aanmeldt kreeg gratis 4 Thuisafgehaald bakjes.
- In de nieuwsbrieven die we afgelopen jaar naar zowel thuiskoks als afhalers hebben gestuurd werd meer de nadruk gelegd op duurzaamheidsaspecten.

 

Algemene conclusie over Thuisafgehaald & Duurzaamheid:
Hoewel wij al zeer bewust bezig waren met duurzaamheid, heeft de samenwerking met het DuurzaamheidsFonds Houten ons in staat gesteld dit nog meer uit te dragen.

Zie hier voor een uitgebreid verslag van dit project en een filmpje dat hierover is gemaakt.


Initiatiefnemer:

Thuisafgehaald is een landelijk deelplatform waarop buurtgenoten maaltijden met elkaar delen. Thuisafgehaald is in 2012 gestart als een algemeen platform voor een breed publiek, en dagelijks koken vele thuiskoks door het hele land voor buurtgenoten.