watertappunt

Op 7 april 2019 vond de Nationale Studentenroeiwedstrijd de “Varsity” plaats op het Amsterdam Rijnkanaal, ter hoogte van Schalkwijk. Het jaar ervoor is begonnen met het terugdringen van het plastic verbruik, door voor de atleten een watertappunt te realiseren. Deze pilot is uiterst goed bevallen. Vanuit deze positieve ervaring streeft de organisatie ernaar om naast het tappunt op het roeiersterrein, ook op het toeschouwersterrein een watertappunt te realiseren.

varsity3Uitwerking

De ruim 8000 bezoekers hebben kunnen genieten van de zomerse temperaturen én gelukkig van stromend drinkwater! In totaal zijn er slechts 100 flesjes water gekocht voor het evenement. Deze stonden bij de EHBO post aangezien het watertappunt hier niet in de buurt was en zij altijd over schoon water moesten kunnen beschikken. De rest van de aanwezigen, zowel vrijwilligers als bezoekers, werd actief aangespoord om een drinkflesje mee te nemen.

In het verleden werden ruim 5000 flesjes van 500ml gekocht voor ongeveer 6000 bezoekers. Wanneer dezelfde verhouding aangehouden wordt, zou je met de extreme drukte van dit jaar uit moeten gaan van ruim 6600 flesjes. Dit komt dus neer op een besparing van ongeveer 6500 plastic flesjes. Daarnaast was de eerder genoemde EHBO erg te spreken over deze mogelijkheid op deze zomerse dag. Twee vliegen in één klap dus!

 

varsity1Initiatiefnemers

Varsity is de grootste studenten roeiwedstrijd van Nederland. Op 7 april 2019 zal op het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten de 136ste editie van de Nationale Studentenroeiwedstrijden ‘Varsity’ verroeid worden. De Varsity is te aanschouwen vanaf de zuidelijke oever van het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Houten en Culemborg.