huiselijk regenwater 2

Vind je het ook zo jammer dat het regenwater zomaar wegspoelt? En dat terwijl het gebruikt kan worden voor het toilet, de wasmachine en de buitenkraan! Woon je in Het Hout en heb je een dubbel waterleidingsysteem maar niet in gebruik? Dan is de kans groot dat je mee kunt doen met dit project.

 

huiselijk regenwaterUitwerking

Er is veel voor nodig om de kwaliteit van ons drinkwater op hoog niveau te houden. En dat terwijl regenwater van Houtense daken meestal direct naar het riool loopt. Dat is zonde want regenwater is schoon genoeg om in huis te gebruiken voor het toilet, de was of de tuin. Met het opvangen van regenwater in een reservoir bespaar je drinkwater en wordt het riool minder belast bij hoosbuien. Dit kan met een waterzak van circa 4500 liter in de kruipruimte. Deze wordt  via de regenpijp gevuld. Met een pomp wordt het regenwater naar het toilet of de wasmachinekraan gepompt.

In de wijk Het Hout hebben de woningen al een leidingsysteem voor regenwater. Maar die wordt niet gebruikt. Met dit project willen de initiatiefnemers 25 Houtense huishoudens voorzien van een huiselijk regenwatersysteem. Uiteindelijke doel is om de ervaringen te delen met de andere woningeigenaren, gemeente Houten, provincie Utrecht, Vitens en Stichtse Rijnlanden. Zo wordt het systeem bekender en hopelijk standaard geleverd bij iedere Houtsense nieuwbouwwoning!

De initiatiefnemers vragen 5000 euro van het Duurzaamheidsfonds Houten om het project te kunnen uitvoeren.


mandora huisjeInitiatiefnemers:

Een tiental bewoners van Het Hout, Ebbenhout en Robiniahout, wonend in ecowijk Mandora. In deze wijk wonen mensen die meer delen dan alleen een straatnaam. Samen bouwden ze een ecologische woonwijk die een goed thuis biedt, niet alleen voor mensen maar voor alle fauna en flora.

Voortgang

Na het winnen van de Groene Keus 2019 zijn de initiatiefnemers van het project Regenwater in huis meteen gestart met het enthousiasmeren van huiseigenaren in Mandora en via ’t Groentje over het hergebruik van regenwater door middel van een waterzak met een capaciteit van 4,5 m3 in de kruipruimte van de woning. Vijftien huiseigenaren besloten mee te doen en kozen voor de waterbuffer (kosten variërend van €2500-€3000 per woning) van leverancier Heaps.

Het aangelegde regenwatersysteem (met een over de deelnemers te verdelen bijdrage van het Duurzaamheidsfonds van in totaal €2500) wordt gedurende twee jaar halfjaarlijks gemonitord met vragen over waterverbruik, ervaringen met regenwater, gebruiksgemak etc. Hierbij komen nu al diverse leerpunten naar voren en dat is goed om het uiteindelijke doel van het met de helft verminderen van het jaarlijks drinkwaterverbruik te halen!

Tijdens rondleidingen in ecowijk Mandora (na corona), via de website van ecowijk Mandora en in artikeltjes in de media hopen wij veel mensen te interesseren voor deze manier van wateropvang.

Benieuwd hoe de aanleg van de waterzak werkt? Zie dit filmpje. Meer informatie? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..