GK2020 hybride 2In de wijk Het Hout en in veel andere woningen in Houten zijn verwarmingsketels aan vervanging toe. Tegelijkertijd moet Nederland gasvrij worden. Maar het is nog niet zo eenvoudig om helemaal van het gas af te gaan. Daarom willen enkele bewoners een tussenvorm in hun huis uitproberen met een verwarmingssysteem dat een latere gasloze installatie eenvoudig mogelijk maakt en nu zoveel mogelijk gas bespaart.

Hier kun je een filmpje bekijken over het initiatief

GK2020 hybride 1Uitwerking

Er wordt een demonstratieproject uitgevoerd in een aantal woningen met een nieuwe energiezuinige HR-ketel gecombineerd met een mix van hybride- of ventilatiewarmtepomp en/of (zonne)boiler. Per woning wordt een andere combinatie opgesteld waarmee een vergelijking mogelijk is. Hierbij wordt gedacht aan de volgende combinaties:

- Een woning met een (nieuwe) combi-ketel én een ventilatiewarmtepomp

- Een woning met een (nieuwe) combi-ketel én een ventilatiewarmtepomp + Boiler

- Een woning met een (nieuwe) combi-ketel en een warmtepomp

- Een woning met een (nieuwe) combi-ketel en een zonneboiler

Via social media zoals een blog en in de krant (Het Groentje) wordt Houten op de hoogte gehouden over de voortgang. Zaken als de installatie, de energiebesparing (gas) maar ook het comfort zullen belicht worden. 

De gevraagde bijdrage van DFHouten is 7500 euro voor een deel van de aanschaf van de extra apparatuur.

 

GK2020 hybride 3Initiatiefnemers

Een viertal bewoners van Het Iepenhout en Sparrenhout die graag willen bijdragen aan een duurzamere aarde. Naast deze bewoners zijn er anderen die het initiatief met veel belangstelling op de voet volgen. Want zomaar van het gas af is nog niet zo eenvoudig en is vrij kostbaar.