GK2020 bloei groei 1

Hoe kweek je de lekkerste komkommer of de mooiste pompoen? Hoe kun je “afval” uit de omgeving gebruiken om vruchtbare compost van te maken? Welke bloemen en planten kun je eigenlijk eten en hoe smaken ze dan? En van welke bloemen en bessen houden insecten en vogels het meest? Kunnen we goed voor de dieren om ons heen zorgen en tegelijk genieten van een bloeiende tuin vol heerlijke groente en fruit? En hoe zorg je ervoor dat je zelfgebouwde nestje ook echt door een wilde bij gebruikt wordt? Wij gaan de uitdaging aan!  

 

Uitwerking

GK2020 bloei groei 2

Naast het schoolplein van OBS de Bijenkorf, tussen de wijken De Borchen, de Gaarden en de Oorden komt een zelfvoorzienende tuin, met een grote verscheidenheid aan moestuinplanten, kruiden, bloemen en fruitstruiken. Samen met de leerlingen van OBS de Bijenkorf en leerlingen en studenten van het Wellantcollege, een oudercommissie en omwonenden, gaan we zorgen voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud en beheer van de tuin. Het wordt een plek om te leren, om samen te werken, om te proeven en te genieten. Maar ook een plek waar (wilde) bijen en andere nuttige insecten kunnen eten en wonen. Een plek om te leren van en over de natuur en bewust te worden van het belang van biodiversiteit en de oorsprong van ons eten. Een plek om te leren hoe je reststromen van de tuin en uit de omgeving kunt gebruiken om de bodem en de groei van planten te verbeteren. En door middel van informatieve bordjes willen we onze omgeving zoveel mogelijk meenemen in dit proces. 

 

Initiatiefnemers

Saskia Hagendoorn werkt samen met Scarlett Braat (directeur van OBS de Bijenkorf), Heidi Kamerling en Sijtske Ouderkerken (Wellantcollege en Groene Hotspot Houten) en een groepje ouders en omwonenden. 

 

Voortgang

De tuin is aangelegd met behulp van een groepje ouders leerlingen en studenten van het Wellantcollege. Studenten van het Grafisch Lyceum hebben de informatiebordjes en het spandoek geleverd. Samen met de leerlingen van OBS de Bijenkorf een oudercommissie en omwonenden, zorgen we voor het onderhoud en beheer van de tuin. Iedereen geniet van de tuin, mensen die langslopen, de kinderen die meehelpen met zaaien, uitplanten, watergeven, onderhouden en onkruidvrij houden van de tuin. Het idee is om ook de hele winter goed gevulde vakken te hebben. Met de compostemmers waar we het “tuinafval” in doen hebben we het hele jaar door voldoende voeding voor een gezonde bodem met veel leven erin, zodat we telkens sterke planten hebben staan. De groep van ouders en omwonenden die meedoen in de tuin breidt steeds verder uit. Iedereen die wil mag meedoen. Ook als je geen groene vingers hebt. En als je meedoet dan hoort daar natuurlijk ook een lekkere oogst bij 😊. Ook runnen de kinderen elke week een kraampje waarin de groente uit de tuin voor een bescheiden bedrag wordt verkocht. Op de webpagina van de moestuin worden recepten geplaatst zodat iedereen weet hoe je ook de wat onbekendere groente lekker kunt klaarmaken.

Vrijwillige inzet

Er zijn 808 uren uren besteed in de tuin door de initiatiefneemster, ouders, omwonenden, leerlingen en studenten van het Wellantcollege en studenten van het Grafisch Lyceum. 

Vervolg in 2022

Het plan is om in 2022 op een nog structurelere wijze de kinderen te betrekken. Hiervoor is samen met de overwijzeres die de moestuin in school coördineert een schema gemaakt dat met alle leerkrachten is besproken. Elke vrijdag gaan een groepje leerlingen uit groep 3, 4, 5 onder begeleiding van hulpouders uit de tuincommissie zaaien, overpotten, uitplanten. De leerlingen zijn 4 weken achter elkaar aan de beurt, daarna wisselt het groepje. Leerlingen van groep 1 en 2 gaan op maandag, woensdag en vrijdag watergeven. Verder gaan we in 2022 weer de moestuinexcursies doen en zal het kraampje weer worden gerund door groep 6 en 7. Ook gaan er extra compostemmerdeksels en bordjes worden gemaakt en gaan de leerlingen werkstukjes uitvoeren in de tuin. Groep 8 gaat een heel vak onder haar hoede nemen, van ontwerp tot oogst.

 Bloei proef doe 5

Conclusie

Met de realisatie van de tuin, de actieve betrokkenheid van de leerlingen van OBS de Bijenkorf, de samenwerkingen met de gemeente, Wellantcollege en het Grafisch Lyceum, de actieve groep ouders en omwonenden en de publiciteitsacties is voldaan aan de voorwaarden van het DuurzaamheidFonds Houten. Bedankt voor jullie steun!