GK2020 bloei groei 1

Hoe kweek je de lekkerste komkommer of de mooiste pompoen? Hoe kun je “afval” uit de omgeving gebruiken om vruchtbare compost van te maken? Welke bloemen en planten kun je eigenlijk eten en hoe smaken ze dan? En van welke bloemen en bessen houden insecten en vogels het meest? Kunnen we goed voor de dieren om ons heen zorgen en tegelijk genieten van een bloeiende tuin vol heerlijke groente en fruit? Wij gaan de uitdaging aan!

Hier kun je een filmpje bekijken van dit initiatief 

GK2020 bloei groei 2Uitwerking

Naast het schoolplein van OBS de Bijenkorf, tussen de wijken De Borchen, de Gaarden en de Oorden komt een zelfvoorzienende tuin, met een grote verscheidenheid aan moestuinplanten, kruiden, bloemen en fruitstruiken. Samen met de leerlingen van OBS de Bijenkorf en leerlingen en studenten van het Wellantcollege, een oudercommissie en omwonenden, gaan we zorgen voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud en beheer van de tuin. Het wordt een plek om te leren, om samen te werken, om te proeven en te genieten. Maar ook een plek waar (wilde) bijen en andere nuttige insecten kunnen eten en wonen. Een plek om te leren van en over de natuur en bewust te worden van het belang van biodiversiteit en de oorsprong van ons eten. Een plek om te leren hoe je reststromen van de tuin en uit de omgeving kunt gebruiken om de bodem en de groei van planten te verbeteren. En door middel van informatieve bordjes willen we onze omgeving zoveel mogelijk meenemen in dit proces.

Direct na toekenning van de subsidie gaan we met elkaar aan de slag om in de lente/zomer van 2021 de tuin grotendeels gereed te hebben. 

 

GK2020 bloei groei 3Initiatiefnemers

Saskia Hagedoorn is een energieke inwoner van Houten met groene handen en een groen hart. Eind vorig jaar heeft zij het duurzame energie bedrijf waar ze 10 jaar als business developer en directeur werkte, verkocht aan een energiemaatschappij. Sindsdien zet zij zich in voor de natuur en woonomgeving van Houten. Haar droom is dat er midden in woonwijken bloei-proef-doe tuinen  komen. Samen met Scarlett Braat (directeur van OBS de Bijenkorf), Heidi Kamerling en Sijtske Ouderkerken (Wellantcollege en Groene Hotspot Houten) en een groepje ouders en omwonenden gaan ze deze eerste bloei-proef-doe tuin realiseren. En ze hebben er vreselijk veel zin in 😊 !