Ons Dorpje Overeind  (3)

De coöperatie Ons Dorpje Overeind gaat op een deel van het huidige grasland achter de boerderij aan Overeind 22 in Schalkwijk een voedselbos realiseren. Een voedselbos is een door mensen ontworpen krachtig ecosysteem met een hoge biodiversiteit en een gezond bodemleven en het levert een bijdrage aan klimaatadaptatie. Het is gericht op een duurzame wijze van voedselproductie, waarbij meerdere lagen van bomen, struiken en lage gewassen elkaar ondersteunen en met elkaar in evenwicht zijn. Onderdeel van dit voedselbos is een waterpoel. De oogst bestaat uit fruit, noten, wortels, scheuten en blad. Ook is het voedselbos een voedselbron voor allerlei dieren.  

 

Uitwerking

Ons Dorpje Overeind  (1)

Het voedselbos van Ons Dorpje Overeind is openbaar toegankelijk en de mensen uit de omgeving kunnen vanuit het voedselstalletje aan de weg mee delen in de oogst. Wij willen mensen kennis laten maken met en inspireren door deze vorm van landbouw, waarbij biodiversiteit en het verrijken van de aarde prioriteit is. Het voedselbos is ook een educatieve plek voor jongeren en kinderen. Scholen uit Schalkwijk en Houten worden uitgenodigd om met hun leerlingen jaarlijks ons ecodorp en het voedselbos te bezoeken en hier en daar te proeven, zodat ze inzicht krijgen in de ontwikkeling van een bijzonder ecologisch systeem. Het voedselbos en de hoogstamboomgaard is een van de onderdelen van Ons Dorpje Overeind. Hiernaast bouwen wij een vakantieverblijf voor mensen die mantelzorg nodig hebben (respijtzorg), een ruimte voor yoga, tai chi en mindfulness en cursussen in ambachtelijke technieken zoals pottenbakken. Kortom een levendig erf waar we diverse doelgroepen ontvangen die allemaal van harte welkom zijn in het voedselbos. 

De initiatiefnemers vragen 10.000 euro van het Duurzaamheidsfonds Houten om het voedselbos aan te leggen.


Initiatiefnemers 

Ons Dorpje Overeind  (2)'Ons dorpje Overeind' is de naam van een zelfvoorzienende woongemeenschap. Initiatiefnemer Loes Schouten en deelnemer Jurjen van Rossum maken zich sterk voor dit idee. Op het perceel van ruim 1 hectare staan nu een monumentale boerderij uit 1926 en een aantal schuren. Het plan is om er vijf woningen te bouwen, een Bed & Breakfast met zorgfunctie te openen en samen te leven met zorg voor elkaar en de natuur. Op die manier maken zij een betere plek op hun kleine stukje aarde. De essentie van onze visie is om de verbintenis terug te vinden. We ontwikkelen een manier van samenleven waarin verschillende generaties naast en met elkaar leven en we (materiële) zaken met elkaar kunnen delen. Belangrijke pijlers zijn ‘samenwerken’, ‘contact’, ‘ontmoeten’, ‘inspireren’ en ‘omzien naar elkaar’. In ons project gaat het om contact met elkaar, met de natuur, met de buurt, met de wereld. We willen een plek creëren waar de bewoners zich thuis voelen, in balans zijn, betrokken zijn en steeds kunnen blijven leren en zich ontwikkelen. Wij geloven in een toekomst waarbij we met elkaar samenwerken en samenleven en we open staan voor nieuwe visies of nieuwe activiteiten waardoor we samen geïnspireerd leven! Wij geloven erin dat je samen méér bereikt dan alleen en dat plezier vermenigvuldigt.