slingergroenDe ambitie van Houtense Helden is om in het Slingergebied een impuls te geven aan de cultuur in Houten. Dat willen we ook met de verduurzaming van het pand. Hierdoor kunnen Houtense Helden ook een ‘showcase’ zijn voor de mogelijkheden van een circulaire lokale economie.

Duurzaam pand

Zij starten met een aantal concrete fysieke aanpassingen voor energie-opwekking: zonnepanelen en een warmtewisselsysteem. Ook dagen ze een bewoner van de aangrenzende wijk De Hoven uit om zijn huis op dezelfde wijze aan te passen. Daarnaast gaan ze het gebouw en de omliggende grond vergroenen: met dakbeplanting op het dak en tegen de gevels. Ze verbinden het dak, de groene strook voor het pand en de gemeenschappelijke tuintjes erachter.

De maatregelen zijn niet alleen direct voor Houtense Helden bedoeld, maar bieden, omdat ze een open pand zijn en actief naar buiten treden, aan alle Houtenaren de mogelijkheid om hier kennis van te nemen en zich aan te spiegelen. Bovendien hebben alle gebruikers van het Slingergebied (mensen, vogels en insecten en kleine dieren) er direct plezier van.

 

Initiatiefnemer

Houtense Helden begon in 2012 en is uitgegroeid tot een cooperatie, die zichzelf ten doel stelt om iedereen te laten meepraten over nieuwe, creatieve en culturele mogelijkheden en ontwikkelingen voor Houten. Die moeten de individuele creativiteit stimuleren en de Houtense identiteit ten goede komen.

 

De uitvoering van het project

Om de slinger te vergroenen vroegen Houtense helden een bijdrage van 10.000 euro om 'hun' oude politiebureau te verduurzamen. Het fonds heeft een beslissing hierover nog aangehouden zodat Houtense Helden met een aangepast plan kan komen.

 

Voortgang

In overleg met de indiener is besloten dat het project wordt teruggetrokken en eventueel bij de groene keus van 2015 jaar opnieuw wordt ingediend.