wapenschalkwijkOp het terrein van “het Wapen van Schalkwijk” is in 2016 een Pannenkoekenhuis en boerderijwinkel met streekproducten geopend dat energieneutraal wordt geëxploiteerd door het winnen van bodemwarmte.

Bodemwarmte-installatie

geo2De Schalkwijkse ondernemer Lourens de Kruijf vervult met het realiseren van een recreatief transferium met een Pannenkoekenhuis, boerderijwinkel met streekproducten en een evenementenweide. Een lang gekoesterde wens van de gemeente. Naast het bieden van werkgelegenheid heeft de ondernemer de ambitie het toeristisch bedrijf energieneutraal te maken. De ondernemer gaat een installatie aanleggen om bodemwarmte te gebruiken voor het verwarmen in de winter en koelen van de gebouwen in de zomer. Elke heipaal onder de gebouwen wordt voorzien van een zogenoemde warmtewisselaar en een slangensysteem om water te laten circuleren in de bodem en in de gebouwen. Het vernieuwende is dat dit systeem toegepast wordt voor grootschalige projecten en minder voor kleinschalige projecten. De ondernemer wil aantonen dat dit systeem ook toepasbaar is voor kleinschalige woningbouwprojecten en de bouw van nieuwe bedrijfspanden. De ondernemer gaat scholieren, architecten, bouwondernemingen, overheden, onderwijs- en zorginstellingen uitnodigen om zelf te ervaren hoe de bodemwarmte installatie werkt.

Lourens de Kruijf vraagt een bijdrage van 9.000 euro aan DFHouten om dit project mogelijk te maken.

 

geo4Initiatiefnemer

Lourens de Kruijf is geboren en getogen Schalkwijker. Deze ondernemer heeft de ambitie om samen met anderen duurzame energie te gaan opwekken op het Eiland van Schalkwijk. Het winnen van bodemwarmte is zijn tweede project. Het voormalige “Wapen van Schalkwijk” wordt al verwarmd door het verbranden van een combinatie van olifantsgras en houtsnippers.

 

Voortgang

 In het voorjaar van 2017 is PAND Pannenkoek geopend. De installatie doet het prima. Aangezien het project de winnaar was van de Groene Keus 2015, is aan Lourens alsnog de trofee Groene Keus uitgereikt.