3dprinter

De digitale maakplaatsen schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Technieken als 3D printen, lasersnijden en frezen zijn steeds goedkoper en laagdrempeliger beschikbaar, waardoor we steeds eenvoudiger, sneller en goedkoper lokaal kunnen produceren en minder afhankelijk zijn van transport van producten uit bijvoorbeeld China. Met dit project willen we niet alleen Houten serieus mee laten doen in deze nieuwe ontwikkelingen, maar ook een grote stap zetten om te komen tot een lokaal gesloten keten van grondstof – product – grondstof.

Duurzaam Tinkeren

Tinkerinq is een FabLab (digitale maakplaats) in Houten, waarin we deze nieuwe technieken vol onder de aandacht brengen. Heel bewust gaan we bij Tinkerinq het hergebruik van materialen aanpakken. Zou het niet geweldig zijn als we in Houten plastic- en houtafval zouden kunnen hergebruiken voor de fabricage van nieuwe dingen? Zo kunnen mislukte 3D-prints, pet-flessen, plastic boodschappentassen en ander afgedankte plastic materialen weer worden verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Met de aanschaf van de juiste apparaten kunnen we dit in Houten realiseren, maar willen we vooral ook jongeren en andere geïnteresseerden aan laten haken in deze duurzame ontwikkeling. Ook afgedankt hout, kan vaak nog prima worden gebruikt om iets nieuws van te maken, mits je over de juiste machines en een gezonde dosis creativiteit beschikt.

flessenWe gaan het afval actief inzamelen. We gaan het gebruik van digitale fabricage promoten en bezoekers van onze digitale stadswerkplaatsen informeren en inspireren met aansprekende voorbeelden. We gaan workshops verzorgen voor basisscholen en middelbare scholen en andere geïnteresseerden. En daarnaast stellen we onze machines tijdens de “open inloop” ter beschikking voor alle geinteresseerden.

Voor het initiatief Lokale Circulaire Economie vraagt Tinkerinq 7.850 euro van DFHouten om de aanschaf van machines die hergebruik mogelijk te maken.

 

3dprintsInitiatiefnemer

FabLab Tinkerinq is ontstaan in De KrachtFabriek uit de samenwerking van een paar enthousiaste en kundige ‘makers’ . Tinkerinq komt van de Engelse term tinkering, wat staat voor knutselen, experimenteren en uitvinden. De meest geniale uitvindingen ontstaan bij toeval. Je bent van plan iets te creëren, maar er komt iets anders uit. Iets verrassends dat nog mooier is dan je in gedachten had..

 

Resultaten

De aangekochte 3D printers doen hun werk goed en Tinkerinq heeft veel scholieren en andere groepen bereikt. Het hergebruik van plastic waarmee de 3D printers gevoed moesten worden is niet gelukt: Het lukte niet om met de shredder en extruder filament (plastic draad waarmee de 3D printer wordt gevoed) te maken van voldoende kwaliteit. Tinkerinq heeft daarnaast pogingen gedaan om plastic tassen te recyclen. Dat is helaas niet gelukt om twee redenen: 1. Door nieuwe europese wetgeving is de toevoer van plastic tassen dramatisch afgenomen. Daar moeten we uiteraard blij mee zijn. Maar dat betekende ook dat de potentiële aanvoer van plastic weg is gevallen. 2. Het bleek niet mogelijk met de vinylsnijder mooie nieuwe plastic platen te snijden. 

Voor een uitgebreid verslag klik hier. Anderen worden uitgenodigd om nieuwe pogingen te doen met de apparaten die zijn aangeschaft. Zij kunnen contact opnemen met Tinkerinq.