Basis workshop 3D printen bij het FabLab
Het initiatief
Tinkerinq Houten wil vier 3D printers aanschaffen om een laagdrempelige toegang tot 3D printerfaciliteiten te bieden. Er worden een veelheid van workshops gegeven waardoor veel kinderen kennis maken met deze nieuwe technologie. En er is een open FabLab op zaterdagmorgen voor kinderen en volwassenen.
In het aangevraagde project is het de bedoeling om plasticafval te verzamelen en te hergebruiken met gebruik van de 3D printers. Hiervoor zijn een shredder en een extruder nodig voor het vermalen van het plastic, en het materiaal richting het verwarmingselement te duwen.
De Uitwerking
De 3D printers zijn ingezet voor een veelheid van workshops. Aan basisscholen zijn in het eerste jaar (2016) meer dan 60 workshops tegen minimale kosten gegeven (alleen materiaal kosten). De groepsgrootte varieerde van 5 tot 30 kinderen per keer. Meer dan 500 leerlingen hebben kennis kunnen maken met deze nieuwe technologie. Ook zagen we later veel leerlingen terug tijdens de wekelijkse “open inloop” op zaterdagmorgen. Ook nu zien we nog regelmatig leerlingen, ouders en leerkrachten die besmet zijn geraakt met het 3D‐printvirus.
Het bleek te lastig om met de extruder een constante draaddikte te produceren van het ingezamelde materiaal. Voor kwalitatief goede 3D printresultaten is een constante draaddikte noodzakelijk. Het gebruik ervan is gestopt.